Åk 4Matematik

Harry Potter schack – Schackbrädets koordinatsystem

I Harry Potter böckerna möter vi på trollkarlsschack. I samlingsrummet för Gryffindor sitter Harry och Ron ofta och spelar trollkarlsschack. Skillnaderna mellan vanlig schack och trollkarlsschack är väldigt få. Den största skillnaden är att pjäserna ser mycket mer levande ut och man styr sina pjäser genom att tala till dem. Man säger högt vart man vill att de ska gå: ”bonde till ruta E5” och liknande.

I den första boken/filmen “Harry Potter och De Vises Sten” skall de tre vännerna Harry, Hermoine och Ron ta sig igenom en farlig passage genom att spela ett parti trollkarsschack. De tre vännerna måste segra (få schackmatt) för att ta sig vidare och besegra Voldermort.

Hermione har rollen som f8-torn, Harry a3-löpare och Ron är som springare på g5.

Ert uppdrag är att spela Harry Potter schackmatchen. En av er kommer vara de vita, motståndslaget. Den andra har i uppdrag att hjälpa de tre vännerna och göra schackmatt på den vita kungen utan att förlora Harry, som fortfarande behöver besegra Voldermort!

Här hittar du uppgiften och hur du ska ställa upp dina spelpjäser:

Harry Potter schack- De vises sten

Mål: Förstå hur ett koordinatsystem fungerar!

Ett schackbräde har ett koordinatsystem med bokstäverna a-h och siffrorna 1-8.

Uppgift:

1) Ställ upp pjäserna som på bilden i arbetsbladet.

2) Nu är det dags att spela. Ni skall försöka få schackmatt med den vita kungen utan att förlora Harry! Vilka drag måste ni göra?

3) Skriv ner era drag, koordinater i schack-bok!

Lycka till! 

 

 

 

Sandra Dixon Leijon

Lärare: MA | NO
Klass: 4A, 4B, 4C

Liknande material

Back to top button