Åk 6Svenska

Zombieöverlevnad – V. 2-3

Introduktion – Monster:

Vad är ett monster? Det finns faktiskt folk som forskar på monster – På riktigt! Men monster finns ju inte? Nej, men monster finns som i vår fantasi och vår fantasi är ju intressant att studera.

  • Monster har förändrats genom tiderna. Vilka monster vi människor varit rädda för har berott på vad som varit farligt, skrämmande eller okänt just då i tiden.
  • På medeltiden var vi rädda för troll, eftersom trollen bodde i skogen och skogen var farlig och okänd (framför allt för att den var full med varg och björn istället för troll).
  • Det största monstret av dem alla är Djävulen. När kristendomen varit som mäktigast i Sverige har också det farligaste monstret varit djävulen.
  • Mumien blev ett monster i början av 1900-talet, då människor skrämdes av ny vetenskap t.ex. arkeologi. Var det verkligen helt ofarligt att gräva upp tusen år gamla kungagravar i Egypten, tänkte människor.
  • Idag är ett av de mest kända monstren från film och TV-spel en zombie. Zombier rör sig i flock. De beter sig egentligen inte som en varelse utan mer som en katastrof – som en översvämning, skogsbrand eller ett meteoritnedslag. Varför tror ni det skrämmer oss idag?

Zombie – Vad är det?

Historier om döda som vaknat till liv för att göra människor illa har funnit så länge människor berättat historier, enligt Herman Geijers bok “Bli en Zombieöverlevnadsexpert” (AlfaBeta, 2019). Zombier har haft olika namn, men på slutet av 1800-talet på ön Haiti används ordet första gångerna. 1968 släpps filmen Night of the living dead gjord av regissören George Romero. Här föds den moderna zombien – En levande död som smittar zombie-sjukan till nästa människa genom sitt bett.

Foto & Bearbetning E. Lööv

Vad som är speciellt med zombies, jämfört med andra monster, är att den beter sig som en katastrof eller sjukdom snarare än en farlig varelse. Zombierna rör sig i grupp och förstör världen där de drar fram precis som virus, eldsvådor och översvämningar gör.

Romeros zombie är långsamt vandrande lik, korkad och helt utan personlighet. Den tänker bara på en sak – Att äta levande människor.

Katastrofens tre skeden:

  • Före händelsen – Var förberedd. Lär dig släcka en brand och lär dig ge första hjälpen. Se till att det finns mat och vatten hemma. Lär dig när Hesa Fredrik tjuter och vad du ska göra om du hör den vid ett tillfälle när du vet att det inte är ett test. Viktigt att komma ihåg är SR P4 och krisinformation.se Det är viktigt att vara källkritisk, mycket ryktesspridning startar i samband med katastrofer.
  • Under händelsen – Håll dig lugn och tänk efter.Är du förberedd behöver du inte vara lika rädd. Rädda människor gör ofta dumma saker. Kom ihåg S.T.O.P.-regeln.
  • Efter händelsen – Ibland går det tillbaka till det vanliga, men ibland måste livet ändras. Hjälps åt och ta hjälp. Du kanske behöver hjälp för att må bra igen eller hjälp för att gå vidare. Det finns ett ordspråk som säger “Misslyckas igen, misslyckas bättre”.

Om människan:

  • Människor som vi ser ut nu har funnits i ungefär 200000 år. Vi har klarat oss så länge för att vi tål förändring ganska bra, men framför allt är vi smarta och och duktiga på att samarbeta.
  • Därför finns vi över hela jorden, i alla världsdelar.
  • Visste du att människosläktet en gång upplevt så svåra tider att vi vid ett tillfälle bara var ett par tusen individer. Vi dog nästan ut. Nu finns det runt 7 miljarder. Vi är 3,5 miljoner gånger så många nu. Det är väl knasigt!?

Vi kommer att läsa boken Bli en zombieöverlevnadsexpert s. 7-36 v2 och 3.

Röda korsets första hjälpen-webbkurs!

 

Martin Fernström

Lärare: MA | SV
Klass: 6A, 6C, 6D

Lotta Bohlin

Lärare: SV | EN
Klass: 6A, 6B, 6C

Liknande material

Back to top button